Parohia Ortodoxa Româna

Sfintii Trei Ierarhi

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din La Courneuve a împlinit 16 ani de la înfiinţare

În urmă cu 16 ani, s-a săvârșit prima slujbă în limba română în estul Parisului, în Duminica Floriilor, 21 Aprilie 2008. Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Iosif, s-a deschis întâia parohie din departamentul 93, în oraşul Romainville, preot paroh fiind părintele Mircea Filip. Cu 16 ani mai târziu, s-au mai deschis alte peste 20 de parohii în regiunea pariziană, numărul credincioşilor a crescut, iar comunitatea din Romainville care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi, şi-a construit locaşul de cult în oraşul La Courneuve, sfinţit în anul 2022.

 

În Duminica a 5-a din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Galaction a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din La Courneuve, care a împlinit în aceeași zi – 21 Aprilie, 16 ani de existenţă. 

 

Delegaţia Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca, din care fac parte părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar eparhial, părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareţul mănăstirii Pantocrator şi părintele protosinghel Silvestru Murgoi, a fost întâmpinată încă de dimineaţă de tinerii parohiei îmbrăcați în straie populare româneşti. 

 

La Sfânta Liturghie au participat peste 1000 de credincioşi, tineri şi copii.

 

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Galaction a rostit cuvântul de învăţătură la Duminica a 5-a din Postul Mare, în care se pomeneşte Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, a cărei viaţă s-a citit miercurea trecută.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala de copii a parohiei.

 

La chinonic, părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareţul Sfintei Mănăstiri Pantocrator, a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, cinstită întocmai cu apostolii, şi a precizat tuturor că sunt legături foarte strânse între Sfânta Mironosiţă şi Franţa. În urmă cu 2000 de ani, Sfânta a propovăduit pe meleagurile Galiei, și a lăsat o mare moștenire spirituală Bisericii Apusene, și moștenire tradițională popoarelor care au locuit de-a lungul anilor pe aceste locuri, și au cinstit-o cu evlavie pe Sfânta Mironosiță.

 

De asemenea, pe 21 Aprilie este aniversarea părintelui paroh Mircea Filip, care împlineşte 17 ani de preoție și 44 de ani de viață. Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, părintele a primit un coş cu flori din partea consiliului parohial şi a credincioşilor parohiei. Din partea Preasfinţitului Părinte Galaction şi a preacuvioşilor părinţi, părintele a primit o prețioasă Cruce pectorală cu Mântuitorul Pantocrator, în semn de apreciere pentru activitatea pastorală, misionară şi educaţională desfăşurată în capitala Franţei. 

 

Părintele Mircea a rostit un cuvânt de mulţumire către Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a aprobat ieşirea sfintelor moaşte din ţara noastră, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif şi Preasfinţitului Părinte Galaction pentru binecuvântarea desfăşurării acestui eveniment, şi părinţilor din delegaţie care au adus cinstita raclă.

 

Înainte de plecare, delegaţia a vizitat sala festivă „Aula Amicitiae” a parohiei şi Şcoala românească „Regina Maria”.

Alte articole

Mai multe poze...