Parohia Ortodoxa Româna

Sfintii Trei Ierarhi

Vizita arhierească a Preasfinţitului Părinte Macarie, episcopul Europei de Nord

Vizita arhierească a Preasfinţitului Părinte Macarie, episcopul Europei de Nord, în parohia din La Courneuve

Vizita Preasfințitului Episcop Macarie în Franța de la sfârșitul săptămânii trecute a început cu slujirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite în Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul La Courneuve, Paris, săvârșită vineri seară, 5 aprilie, în prezența mulțimii de credincioși.

Sâmbătă 6 Aprilie, Preasfinţitul Părinte Macarie, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din La Courneuve, Paris, împreună cu părintele paroh Mircea Filip. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala de copii a parohiei.  La momentul rânduit, după rugăciunea Amvonului, Preasfinţia Sa i-a pomenit pe cei adormiţi, şi s-a rugat şi pentru sufletul mamei sale, Ana, trecută la Domnul. La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Macarie, a rostit un cuvânt adresat credincioşilor prezenţi, şi şi-a exprimat aprecierea faţă de corala parohiei.

Seara, ierarhul a săvârşit în aceeași parohie Vecernia Mare cu Litie la Duminica a treia din Postul Mare, şi apoi a susținut conferinţa „Crucea tânărului în ziua de azi”. La eveniment a asistat şi IPS Părinte Mitropolit Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, numeroşi tineri din parohie şi din asociaţia NEPSIS Franţa, dar şi credincioşi dornici de învăţătură duhovnicească. La finalul conferinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a dăruit Preasfinţitului Părinte Macarie, ordinul mitropoliei „Mitropolit Visarion Puiu”.

Duminică 7 aprilie 2024, În Duminica a treia din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie, de asemenea, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din La Courneuve, Paris. Înainte de începutul Sfintei Liturghii, la sfârșitul doxologiei, a fost scoasă spre închinare Sfânta Cruce și s-au cântat troparele „Mântuiește Doamne poporul tău” și „Crucii Tale ne închinăm…”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala de copii a parohiei.  La slujbă au participat 1400 de credincioși, dintre care aproape 500 s-au împărtășit.

Înainte de Sfânta Împărtășanie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățatură legat de Duminica Sfintei Cruci.

La final, părintele paroh Mircea Filip a primit din partea Preasfințitului Părinte Macarie, „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Europei de Nord, în semn de prețuire și înaltă apreciere pentru jertfa și slujirea comunității românești din Paris. Amintim că părintele a primit cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului – „Crucea Voievodală”, din partea Preasfințitului Părinte Iustin în 2018, iar în 2022, cea mai înaltă distincție din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

De asemenea, din partea parohiei, Preasfinția Sa a primit o bederniță cu Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. La sfârșitul slujbei, PS Macarie a oferit copiilor dulciuri de post și i-a binecuvântat pe cei prezenți. Spre seară, Preasfinția Sa a săvârșit Taina Sfântului Maslu înconjurat de un sobor de preoți din regiunea pariziană.

Articol preluat: doxologia.ro

Alte articole

Mai multe poze...